content/tura/Dahab/6176670063_e90a938d02_b[1].jpg

Dahabról

Dahab Egyiptomban, a Sínai-félsziget délkeleti részén fekszik. Sarm el-Sejktől 80 km-re északra, Tabától 220 km-re délre található az Akabai-öböl partján. Az 1980-as évek végéig a kis halászfalu lakossága alig pár ezer fő volt. A félszigeten az őslakos beduinok halászatból és rideg állattartásból éltek. 1967-ben a hatnapos háború alkalmával Izrael elfoglalta a félszigetet. 1982-ben az izraeli hadsereg kivonult, azóta a Sínai-félsziget közigazgatásilag újból Egyiptomhoz tartozik.

1982 után az egyiptomi kormány elkezdte támogatni a turizmust a városban, így azóta számtalan nagynevű szállodalánc nyitott itt hotelt. A nemzetközi szállodák megjelenésével a turizmus is fellendült a városban. Fő bevételi forrását mára a búvár-, illetve a szörfturizmus adja. Infrastrukturálisan teljesen kiépült, népességszáma a 2000. évre megháromszorozódott. Dahab városrészei: Medina, Masbat, Assalah, Mashraba.

A várost a Budapest–Sarm es-Sejk és 2008 márciusától a Budapest–Taba útvonalon közlekedő repülőjárattal lehet megközelíteni.

A Blue Hole a világ egyik legismertebb természeti jelensége Dahabtól 6 km-re északra. A több száz méter mély, kör alakú krátert a tengerpart közvetlen közelében egy aszteroida okozta. Búvárok százezrei látogatják és merülik meg ezt a helyet. Dahabtól a Blue Hole-ig 2004 óta aszfaltozott úton lehet eljutni.

Merülőhelyek

Lighthouse Reef

Közvetlenül a búvárcenter előtt Dahab egyik legismertebb és élővilágban leggazdagabb zátonya húzódik. Apálykor a felszín fölé emelkedik a zátony teteje, mely lépcsőzetesen merül a mélybe. Minden egyes része megfelel a búvárok érdeklődésének. 6-15-18-22-30-40m-es mélységekben lágy korallok, tűzhalak, murénák, vitorláshalak, tonhalak, sügérek, bohóchalak várják a kíváncsi búvárokat. Max.  mélység 40 m. Kezdő és haladó búvároknak egyaránt ajánlott.

Islands

Dahab egyik legszebb merülőhelye. Két elsüllyedt korallsziget egy természetes labirintust képez a homokos tengerfenéken, pár méterre a parttól. A szigeteket körülúszva kék pettyes rájákat, napóleonhalakat, teknősöket, korall sügéreket, barakudákat és szerencsés esetben polipokat is láthatunk. Max. mélység 19m. Kezdő és haladó búvároknak egyaránt ajánlott.

Eel Garden

A homokos tengerfenékből mintha fűszálak lennének, úgy mozognak az angolnák, lengenek a gyenge áramlásban. Ha türelmesek és csöndesek vagyunk, megfigyelhetjük az angolnák táncát. A homokos partot két oldalról gyönyörű korallzátony fogja közre. A mélyebb részeken sűrű korallerdőt találhatunk. Max. mélység 30m. Kezdő és haladó búvároknak egyaránt ajánlott.

Canyon

A tenger felszíne alatt 22 m-es mélységben egy repedés, a Canyon kezdődik. Ez helyenként nyílt, máshol pedig zárt barlangot képez. A Canyon egy tágas barlanggá bővül, amelynek homokos padozata 30 m-en van. A felső részén egy 4 köbméteres üreg található, amelybe kéményen át juthatunk el, amely tele van üveghalakkal. Itt a búvároknak egy szabályos halfelhőn kell átúsznia a kijárathoz. A barlang mennyezetén keresztül millió buborék válik ki, amiben a kijövetelünk után tudunk gyönyörködni. Max. mélység +52m. Haladó búvároknak ajánlott.

Blue Hole

A világon az egyik legismertebb dahabi merülőhely. A veszélyessége miatt vált híressé. Nagyon elővigyázatos búvárkodást igényel. A képen látható nyílást 52m-es mélységben egy alagút köti össze a nyílt tengerrel, melyből már nagyon sok búvár nem tért vissza. A valószínűleg meteor ütötte kráter külső oldalán színpompás korallzátony kápráztatja el a merülőket. A külső oldalon 7 m-en bejárat található, itt lehet bejutni a Bells merülőhely felöl. Kiváló hely szabadtüdős merülésre is. Max. mélység +210m Bells függőleges korallfolyosó igazi élményekkel kecsegtet 32 méteren található kijáratból, a korallokkal díszített fal mentén áramlatban való merülést hajthatunk végre a „Blue Hole” irányába. A merülőhelyet a fal egyedülálló fekvése miatt is érdemes felkeresni minden ide látogatónak. A lenyűgöző látványt csodálva a búvárok gyakran láthatnak itt mantát, teknőst, cápát. Mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a kijárat csupán néhány méterre található a bejárati ponttól vagy a gyakorlatban bevett szokáshoz híven a Blue Hole kijáratát válasszuk. Maximum mélység 200 + méter.

Utazás

Tervezett repülőgép indulások és érkezések:

oda: SZERVEZÉS ALATT!

Repülőterek

Érkezési repülőtér

dátum

indulás

érkezés

légitársaság

BUD

SSH

vissza: SZERVEZÉS ALATT!

Repülőterek

Érkezési repülőtér

dátum

indulás

érkezés

légitársaság

SSH

BUD

Csomag ára búvároknak 440 EUR + repülő jegy

Csomag ár tartalma:

- reptéri transzfereket (Sharm El Sheikh – Dahab – Sharm El Sheikh)

- 7 éjszaka szállás reggelivel tenger parti medencés resortokban 2 perc sétára a búvárközpontól (Blue Beach vagy Dahab Hotel)

  • 10 parti merülés vezetővel és transzferekkel

Csomag ára kísérőknek 250 EUR + repülő jegy

Szállásról a mellékletben csatoltam a leírást.

Csomag ár tartalma:

- reptéri transzfereket (Sharm El Sheikh – Dahab – Sharm El Sheikh)

  • 7 éjszaka szállás reggelivel tenger parti medencés resortokban 2 perc sétára a búvárközpontól (Blue Beach vagy Dahab Hotel)

További információ és jelentkezés

E-mail: info@delfinbuvar.hu

Túra kezdete:Hamarosan!
További búvártúrák időpontjaiÉrdeklődj telefonon, emailben!
Teljes ár:440 EUR +Rep.jegy