Kedves Ügyfeleink! Ügyfélszolgálatunk túlterhelt a rendelések csomagolása és feladása miatt.
Kérjük írjon e-mailt kérdésével, amire igyekszünk gyorsan válaszolni. Megértését köszönjük!

Paleolit glicin aminosav édesítő 1000 g

Cikkszám: 
DJ_95904
Szállítási idő:
2 munkanap
Készleten több, mint 10db
Bruttó 4 290 Ft
Egységár: Bruttó 4,29 Ft/g
Kedvezményeket keres?
Részletek

A glicin csökkenti a szervezet gyulladásszintjét, erősíti az izmokat és a kötőszöveteket, kisimítja a ráncokat, segíti a pihentető alvást és regenerálja a májat - és ehhez mindössze egy koktélt kell elfogyasztani a reggelihez!Mi a glicin?



A glicin egyike a sok fehérjéket alkotó aminosavnak, mégpedig a legkisebb az összes közül, amely azonban igen fontos szerepet játszik a többi aminosav, a glutation, a kreatin, a hem (a vörösvérsejtek hemoglobinjának a része), valamint az RNS/DNS szintézisében, továbbá segíti a kalcium felszívódását. [1, 2].



A glicin mint tápanyag



A glicint sokan kvázi esszenciális tápanyagnak tekintik, mivel azt a szervezet maga is előállítja, viszont táplálékkal is bevihető, bár sokszor még a kettő kombinációja sem elegendő az összes olyan szövet, csont, izom és bőr glicinnel való ellátására, amelyeknek arra szükségük lenne.



Az ember szervezete naponta durván 3 g glicint termel, a táplálékkal pedig további 1,5-3 grammot veszünk magunkhoz, vagyis naponta átlagosan 4,6-6 gramm glicinhez jutunk [3].



Ezzel szemben húsz év táplálkozástudományi kutatásainak tanúsága szerint ez nem elég a szervezet anyagcsere folyamatai által megkívánt ideális mennyiség fedezésére, ezért kívánatos lenne azt kívülről pótolni [3].



Egy vizsgálatból az derül ki, hogy az emberek túlnyomó többsége szignifikánsan kevesebb glicinhez jut, mint amire az összes anyagcsere folyamatához szüksége lenne - ami egy 70 kg súlyú felnőtt ember esetében hozzávetőlegesen napi 10 gramm [3].



A glicin jótékony hatásai



1) Csökkenti a gyulladást



A glicin közvetlenül a gyulladásos sejtekre hat azáltal, hogy akadályozza bizonyos gének aktiválódását, valamint a szabad gyökök és a gyulladáskeltő citokinok képződését [4].



A glicin csökkenti a TNF-alfa (tumor nekrózis faktor-alfa) és fokozza az interleukin-10 termelődését [5]. Előbbi egy gyulladást keltő molekula, utóbbi pedig gyulladácsökkentő hatású.



Cukorbetegeknél a glicin csökkentheti a TNF-alfa szintjét és növelheti az interferon (IFN)-gamma szintjeit [5]. Mindkét folyamat gyulladáscsökkentő hatású.



A glicin szignifikánsan gátolja az NF-kB (nuclear factor-kappa B) aktiválódását, illetve az IL-6 termelődését a szív artéria sejtjeiben [6]. Mindkét hatás csökkenti az erek gyulladását és az atheroszklerózist.



Endotoxin (a szervezetben keletkező, pl. baktériumok termelte méreg) okozta májkárosodás esetén a glicin fokozza a gyulladáscsökkentő IL-10 termelődését, és megnöveli ezzel az érintett túlélési esélyét [7].



Mérgezett egerek esetében a glicin szignifikánsan növeli az egerek túlélési esélyét azáltal, hogy csökkenti az endotoxin receptorának hatékonyságát és a TNF alfa szintjét, illetve elnyomja a szintén gyulladáskeltő NF-kB-t [7].



Azoknál az egereknél, amelyeket magas glicin tartalmú táplálékkal etettek (5%), száz százalékban meg lehetett előzni, hogy belepusztuljanak az E.Coli baktérium méreganyagát tartalmazó injekcióba, mivel a glicin hatástalanította a TNF-alfát. A kontrollcsoportba tartozó egerek 50 % ezzel szemben 24 órán belül elpusztult [8].



Ugyanebben a vizsgálatban májkárosodásban szenvedő patkányokat glicinnel etettek, majd ugyancsak endotoxint fecskendeztek beléjük. Az eredmény az volt, hogy a patkányok 83%-a életben maradt, míg a glicint nem kapott kontrollcsoportnál a túlélési arány 0% volt [8].



A glicin fontos szerepet játszik a szervezet oxidatív stresszszintjének a csökkentésében [9].



A glutation elővegyületeként a glicin képes helyreállítani a szervezet korábban túl alacsony glutation szintjét [10, 11]. A glutation az egyik fontos antioxidáns a szervezetben.



A glicin különösen javasolt idősebb emberek számára, mivel a kor előrehaladtával a szervezet glutation szintje csökken [12].



2) Segíti az alvást, illetve csökkenti az alvásigényt



A lefekvés előtt bevett glicin javítja az alvás minőségét és hatékonyságát, gyorsítja az elalvást, illetve megnöveli a pihentető, lassú hullámú alvás (mélyalvás) idejét [13].



Ha lefekvés előtt glicint fogyasztunk, akkor másnap napközben kevésbé leszünk álmosak, illetve jobban teljesítünk olyan feladatok végzésében, amelyekhez fontos a jó memória [13].



A glicin javítja a REM alvást és csökkenti a nem-REM alvás idejét [14].



Önkéntesek, akiknek lefekvés előtt 3 g glicint adtak, másnap kevésbé voltak fáradtak, "élénkebbnek és életerősebbnek" érezték magukat, és "tisztább volt a fejük" [15].



Minden jel arra mutat, hogy a glicin csökkenti az alváshiány okozta napközbeni fáradságot és álmosságot [16].



A glicin bizonyos neuropeptidekre is hatással van a hippokampusz azon területén, amely a cirkadián (napi) ritmust szabályozza [16]. A cirkadián ritmus a testi folyamatok napi ritmusát szabályozza. A vérnyomástól a testhőmérsékleten át a különféle hormonok szintjéig, minden cirkadián ritmus szerint változik.



Konkrétan arról van szó, hogy a glicin növeli azon anyagok szintjét az agyban, amelyeknek döntő szerepe van a cirkadián ritmus alakulásában.



A hipotalamusz megfelelő sejtcsoportjaira gyakorolt hatása révén a glicin indirekt módon hozzájárul az alváshiány okozta álmosság, illetve fáradtság csökkenéséhez [16].



3) Kisimítja a ráncokat



A glicin (illetve a kollagén fogyasztása) idősebb nőknél szignifikánsan fokozza a bőr rugalmasságát és hidratáltságát [17, 18]. Végülis a ráncosodás egyik oka az évtizedeken át fennálló glicin és kollagénfehérje hiány. A hiány oka az, hogy elsősorban színhúst fogyasztunk, s nem szoktuk megenni a porcokat, a belsőségeket és a bőrt.



A sok glicint tartalmazó kollagénfehérje hatékonyan csökkenti az UV-B sugárzás okozta bőrkárosodást, illetve lassítja a bőr öregedését [19].



Azoknál a nőknél, akik négy héten keresztül napi 2,5 gramm kollagénfehérjét kaptak, 20% csökkenést figyeltek meg a szem körüli ráncok mennyiségében, és ez a pozitív hatás a vizsgálat befejeztével is megmaradt [20].



8 hét alatt a kollagén szignifikánsan, 65%-kal növelte a bőr I-es típusú prokollagén tartalmát, illetve 18%-kal annak elasztin tartalmát.



A glicin közel a duplájára növeli a bőrön levő fekélyek gyógyulásának sebességét [21].



A glicin cukorbeteg állatokkal végzett kísérletekben elősegítette a sebgyógyulást [22].



A glicin l-ciszteinnel és DL-treoninnel kombinálva külsőleges használat esetén is szignifikánsan gyorsítja a fekélyes láb sebgyógyulását, valamint a fájdalmat is csökkenti [23].



4) Jó hatással van a belekre



A glicin gátolja a savtermelődést a gyomorban, és ezáltal véd a különböző kémiai anyagok, illetve stressz okozta fekélytől [4].



A glicinnek szignifikáns fekélygátló hatása van [24].



A glicin állatoknál védő hatásúnak bizonyult a vegyi anyagok okozta vastagbélgyulladás ellen [25].



A glicin állatoknál segített kivédeni az alkoholfogyasztással összefüggő gyomorproblémákat (például a fekélyt), amennyiben azt megelőzésképpen adták az állatoknak [25].



A glicin nagymértékben képes növelni az aszpirinnal szembeni toleranciát a felső gyomor-bél traktusban [26]. (Az aszpirin és általában a nem szteroid gyulaldáscsökkentők egyik veszélyes hatása a gyomor és bélvérzés.)



Szerv- vagy szövetátültetést követően a glicin enyhíti a simaizom működési zavarait, illetve csökkenti a gyulladást a vékonybél szöveteiben [27].



Állatkísérletek tanúsága szerint a glicin, és nem az L-arginin az, ami védi a bélfal, illetve a bélnyálkahártya integritását rákosoknál alkalmazott sugárkezelések alatt [28].



Laboratóriumi vizsgálatok tanúsága szerint a glicin védi a bélsejteket az oxidatív stresszel szemben. [29].



5) Védi a pajzsmirigyet



A glicin minden valószínűség szerint fokozza a T4 T3-má alakulását a májban (de ezt még csak bizonyos halfajtáknál vizsgálták) [30].



6) Serkenti az agyműködést



A glicin már kis mennyiségben is bizonyítottan, akár 250%-kal is tágíthatja az agyban található hajszálereket [31, 32].



Alkoholmérgezésben szenvedő patkányoknál a glicin csökkentette a koleszterin, a szabad zsírsavak és a trigliceridek mennyiségét a vérükben, a májukban és az agyukban. Végül az agyduzzanat és így az agynyomás is csökkent az agyukban, ami különösen fontos agysérülés, agyműtét, agydaganat esetén [33].



A glicinhiány az agyban negatív hatással lehet az agy neurokémiájára, a kollagén, az RNS/DNS, a porfirinek és más fontos anyagcseretermékek szintetizálására [34].



7) Jótékony hatással van a mentális betegségekben szenvedőkre



A glicinpótlás szignifikánsan csökkenti a kényszerbetegség, illetve a testdiszmorfiás zavar tüneteit [35].



A glicint jó eredménnyel használták felnőttek obszesszív-kompulzív zavarának kezelésében [36].



A glicinpótlás a skizofrénia tüneteinek kezelésében is szignifikáns javulást eredményezett [37].



A nehezen kezelhető skizofrénia esetében a glicin javította a kognitív funkciókat, illetve enyhítette a depresszív tüneteket (0,8 g/kg-os adagolásban).



Nem meglepő módon a legjobb eredményeket éppen abban a csoportban érték el, akik a leginkább glicinhiányosak voltak [38].



A glicin azáltal segít a krónikus skizofréniában szenvedő betegeken, hogy fokozza az NMDA-receptor általi ingerületátvitelt [39].



Az NMDA-receptor általi ingerületátvitelre gyakorolt hatása révén a glicin lehetővé teszi a skizofrénia gyógyításában a szinergikus, azaz a gyógyszerek és a glicin egymást erősítő hatását [37].



8) Segít leküzdeni a depressziót



A megfigyelések szerint a depressziósok vérében alacsony a glicin, viszont magas a taurin nevű aminosav szintje [40].



9) Hatékony lehet elhízás ellen



A glicin növeli a szervezet adiponektin szintjét, ami segít a fogyásban [41]. Az adiponektin egy hormon, amely hatásai révén az egész test anyagcseréjét szabályozza. Javítja az inzulinérzékenységet, csökkenti a zsigeri zsírtömeget, a plazma triglicerid-tartalmát, és növeli a védő HDL-koleszterin szintjét.



10-11) Segít a cukorbetegségben, illetve más anyagcserezavarban szenvedőknek



A glicin hatékony segítség lehet a cukorbetegségben és más anyagcserezavarban szenvedők számára [2].



Répacukorral etetett patkányoknál a glicinpótlás csökkentette a vérükben levő szabad zsírsavak mennyiségét, a zsírszöveteikben levő sejtek méretét, valamint csökkentette a vérnyomásukat is [42].



A glicin csökkenti a glikált hemoglobin (HbA1c) értékét, azaz csökkenti az átlagos vércukorszintt. A HbA1c a 3 havi átlagos vércukorszintet mutatja. A dózis 5gr/d [5].



A reggel bevett 5 gramm glicin a 2-es típusú cukorbetegek egészséges egyenes ági rokonainak körében is javította az inzulinválaszt [43].



A glicin stimulálja annak a glukagon nevű hormonnak a termelődését, amely segít a vércukorszintet stabilizálni, ha az túlságosan alacsonnyá válna [44].



A cukorbetegek vérének átlagosan 26%-kal alacsonyabb a glicin szintje a "normál" populációéhoz hasonlítva [45].



Glicin (+cisztein) hatására helyreállt a normál glutation szintézis a kezeletlen diabéteszben, illetve hiperglikémiában szenvedő betegeknél [10].



A glicin segít az oxidatív stresszben szenvedő betegeknek a metabolikus szindróma megelőzésében [9].



12) Segít a glükóz-egyensúly fenntartásában



A glicin javítja az inzulinrezisztenciában szenvedő betegek lipid-profilját (de nem gyógyítja meg az inzulin-rezisztenciát).



A glicin jó hatással van a cukorháztartásra, amennyiben stimulálja a glukagon hormon termelődését, amely hormon szerepet játszik az inzulin hatékony működésében [44].



13) Csökkenti a fruktóz okozta gyulladást



Mikor egereknek különböző cukrokat adtak, megfigyelték, hogy a TNF-alfa (tumor nekrózis faktor alfa) szignifikánsan nagyobb mennyiségben volt jelen a fruktózzal etetett egerekben [47].



A glicinnek védő hatása van a fruktóz káros hatásaival szemben, mégpedig azáltal, hogy gátolja a gyulladást okozó citokinek (TNF-?, IL-6) kibocsátását a fruktózt fogyasztó szervezetében [48].



14-15) Jót tesz a szívnek és csökkenti a vérnyomást



Szívrohamot követő véráramlás helyreállítása során a glicin segít megelőzni a szívizomsejteket a hirtelen megnövekedett oxigénellátással szemben, azáltal hogy csökkenti bennük a mitokondriumok falának áteresztőképességét [49].



Szívroham esetén a sejten belüli glicin az oxigénhiányt követő megnövekedett oxigénszint esetén fokozza a sejt túlélési esélyét [49].



A glicin csökkentheti a szisztolés vérnyomást metabolikus szindrómában szenvedő betegeknél [9, 46].



16-18) Jót tesz az ízületeknek, a csontoknak és az izmoknak



A glicin véd az ízületi gyulladás ellen [4].



Zöld teával kombinálva a glicin elősegíti a kollagénkötegek szerveződését, ennek köszönhetően segíti az inak regenerálódását íngyulladás után [50].



A glicin a menopauzában levő nők számára is hasznos, mivel az ösztrogénhoz hasonló csontvédő tulajdonsággal bír [51].



A glicinnek, amint ez egérkísérletekben bebizonyosodott, nagy szerepe lehet az oszteoarthritiszben szenvedő betegek életminőségének javításában [51].



19) Jót tesz a májnak



A glicin laboratóriumi kísérletek során akadályozta a laktát dehidrogenáz enzim szivárgását patkányok májsejtjeiben, ami a sejtpusztulás egyik indikátora [52].



Ha alkoholmérgezésben szenvedő patkányoknak glicint adtak, akkor csökkent a vérükben, a májukban és az agyukban a koleszterin, a foszfolipidek, a szabad zsírsavak és a trigliceridek szintje, és végül megszűnt a zsírfelhalmozódás okozta májrendellenességük [33].



Kolin- és metionin-hiányos patkányok esetében a glicinpótlásnak májvédő hatása van [53].



A glicin csökkenti a májkárosodást és a halálozást súlyos bakteriális fertőzésben (szepszisben) szenvedő patkányoknál [54].



Állatkísérletek tanúsága szerint a glicin fenntartja a vér D-vitamin szintjét mesterségesen (epevezeték lekötése által) előidézett májbetegségben, továbbá lassítja a májkárosodás tempóját [55, 56].



Ha állatkísérletben teljes vagy részleges májdonáció előtt az állat öt napon keresztül glicint fogyasztott, akkor szignifikánsan csökkent a máj és a máj-enzimek károsodása [57].



A glicin fenntartja a megfelelő mitokondriális működést és epeösszetételt májkárosodásban szenvedő állatoknál [58].



20) Lassítja az alkohol felszívódását



A glicin lassítja az alkohol felszívódását, mégpedig azáltal, hogy csökkenti a sebességet, amivel a gyomor felveszi, majd a belekbe üríti az alkoholt [59].



A véralkohol szintjük szignifikánsan alacsonyabb volt azoknak, akik a nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása előtt glicint kaptak, mint azoknak, akik nem kaptak glicint [60].



21) Jót tesz a vesének



A vesecsatornák (proximális csatornák) ellenállónak bizonyultak az oxigénmegvonással szemben, ha a tesztcsőbe glicint is tettek [61].



22) Gátolja a fogszuvasodást



Patkánykísérletekben 4%-kal több glicin hatására 65,7%-kal csökkent a fogszuvasodás előfordulása [24].



23) Segít a sztrókbetegeknek



Isémiás sztrókban szenvedő betegeknél napi 1-2 gramm glicin adagolásával sikerült normalizálni az autoantitesteket, csökkenteni a glutamát és aszpartát szintet, növelni a GABA koncentrációt és csökkenteni a lipidperoxidációt [62]. A glutamát és aszpartát az idegsejtek halálát okozhatja a fokozott izgalmi hatások miatt.



Ráadásul ha valaki rendszeresen fogyaszt kis mennyiségű glicint, annak az egészségében egy jövőbeli sztrók kisebb károsodást fog okozni [62].



Napi 1-2 gramm glicin bevitele csökkenti a 30 napon túli elhalálozás kockázatát [62].



Testsúly kilogrammonként 500 mg glicin 500 mg piracetámmal (pl. Nootropil tabletta) kombinálva sztrókos állatoknál mérsékelte a kognitív funkciók károsodását, és segítette a prefrontális kéreg regenerálódását [63].



Glicin-pótlás



Mennyi glicint szedjek?



Én (a szerző!) naponta 3-5 gramm glicint próbálok bevinni a szervezetembe vagy tiszta glicin-por vagy 20 gramm kollagén formájában.



A glicin mellékhatásai



A glicinnek lehet némi nyugtató hatása [62], ezért sokak szerint este célszerű bevenni.



A glicin potenciális negatív hatásai



Glicin szedése nem javasolt hasmenésben szenvedőknek, mert az tovább ronthatja a beteg állapotát, illetve fokozhatja a dehidratációt [65].



Magas glicintartalmú táplálékok



Glicinhez glicinből, kollagénből vagy zselatinból juthatunk, illetve az alábbi táplálékoknak van magas glicintartalmuk:




  • kollagénpor

  • zselatin

  • fehér húsú hal

  • tojás

  • csirke

  • pulyka

  • sertéshús

  • marhahús

  • magvak

  • zöldségek



A kollagénnek 22-30% a glicintartalma. Ha minden nap beleteszünk belőle 1-2 evőkanállal a reggeli turmixunkba, akkor evőkanalanként 2.5- 3.5g glicint veszünk magunkhoz.



 



Jellemzők

laktózmentes Igen

tejmentes Igen

gluténmentes Igen

tartósítószer-mentes Igen

tojásmentes Igen

pálmaolajmentes Igen

GMO-mentes Igen

vegán Igen

paleo Igen

cukormentes Igen

hozzáadott cukor nélkül Igen

alacsony cukortartalmú Igen

dióféléktől mentes Igen

földimogyorótól mentes Igen

haltól mentes Igen

kéndioxid-szulfit Igen

mustártól mentes Igen

puhatestűektől mentes Igen

rákféléktől mentes Igen

szezámmagtól mentes Igen

zellertől mentes Igen

csillagfürttől mentes Igen

méztől mentes Igen

szójamentes Igen

per 100 g

kj 1699 kJ

kcal 406 kcal

zsír 0,1 g

ebből telített zsírsavak 0 g

szénhidrát 2,7 g

ebből cukrok 0 g

fehérje 97,3 g



Rólunk mondták eddigi vásárlóink

Adatok
Vonalkód:
5999564048137
Utoljára frissítve:
2024-12-22 14:35:26
Kategória:
Növényi alapú cukor helyettesítők
Tömeg:
1,01 kg/db
Hasonló termékek
Paleolit glicin aminosav édesítő 1000 g
Paleolit glicin aminosav édesítő 1000 g
Bruttó 4 290 Ft
Pepita Super Seller Pepita.hu marketplace partner
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz