Összetevők: zöldbanán-liszt
A zöld banán szárításával majd őrlésével készített lisztet a banántermő országokban régóta használják, ám nálunk még viszonylag újdonságnak számít. Érdemes kipróbálnunk és beillesztenünk az étrendünkbe, különösen azoknak, akik gluténérzékenységben szenvednek, hiszen a búzaliszt nagyon könnyen kiváltható zöldbanán-liszttel, ráadásul kevesebb is elég belőle.
Jelentőség, hatások:
A zöldbanán liszt főleg rezisztens keményítőt tartalmaz, amely ellenáll az emésztőenzimeknek, így a bélbaktériumok táplálékául tud szolgálni. Glikémiás indexe alacsony, nem emeli meg gyorsan a vércukorszintet. A zöldbanánliszt gluténmentes, így arra érzékenyek is fogyaszthatják. Az érett banánhoz hasonlóan a zöldbanánliszt is kiváló forrása a magnéziumnak, cinknek, foszfornak.
Felhasználás:
A magas keményítőtartalma miatt zöldbanánlisztből átlagosan 25-30%-kal kevesebbet is elegendő használnunk, mint búzalisztből. Szinte bármilyen receptben helyettesíthető a finomliszt zöldbanánliszttel és az ízétől sem kell tartani, mert nincs banáníze, inkább kellemes, kissé maglisztekre emlékeztető.
Jellemzők
laktózmentes Igen
tejmentes Igen
gluténmentes Igen
tojásmentes Igen
vegán Igen
cukormentes Nem
hozzáadott cukor nélkül Igen
csökkentett cukortartalmú Igen
alacsony cukortartalmú Igen
szénhidrát csökkentett Igen
szójamentes Igen
per 100 g
kj 1447 kJ
kcal 341 kcal
zsír 0,5 g
ebből telített zsírsavak 0,1 g
szénhidrát 80,1 g
ebből cukrok 0,8 g
fehérje 2 g
só 0 g
Valós vásárlói vélemények