Összetevők: földimandula
A földimandula vagy tigrisdió igazából nem is mandula vagy dió, hanem egy Észak-Afrikában és a Mediterráneum területén őshonos fűféle gyökérgumója, amelyet évszázadok óta fogyasztanak már. Hazánkban viszonylag kevésbé ismert még a földimandulaliszt, de érdemes kísérletezni vele, különösen gluténérzékenyeknek.
Érdekesség, hogy állítólag a vadon termő földimandulát imádják a pontyok.
Jelentőség, hatások:
A földimandulalisztnek igen magas a zsírtartalma, zsírsavösszetétele pedig kedvező. Rosttartalma is jelentős, amelynek nagy részét a rezisztens keményítő adja. A földimandula liszt könnyebben emészthető, így annak is ajánlott, akinek más gluténmentes lisztek problémát okoznak (pl. kókuszliszt).
Felhasználás:
A földimandula-lisztet használhatjuk önmagában vagy más gluténemntes lisztekkel keverve. Kicsit édeskés, mogyoróra emlékeztető íze lehetővé teszi, hogy kevesebb cukorral készítsük el a süteményeinket. Az íze miatt a vegán hamburgerpogácsákkal is jól harmonizál. Panírozáshoz is használható.
Jellemzők
cukormentes Nem
hozzáadott cukor nélkül Igen
csökkentett cukortartalmú Nem
alacsony cukortartalmú Nem
per 100 g
kj 1924 kJ
kcal 465 kcal
zsír 25 g
ebből telített zsírsavak 5,5 g
szénhidrát 40 g
ebből cukrok 15 g
rost 17 g
fehérje 4,1 g
só 0,05 g
Rólunk mondták eddigi vásárlóink