A mazsolát már i.e. 2000 évvel is előszeretettel fogyasztották Egyiptom és Perzsia területén. Számos szőlőfajtából készíthető mazsola, általában már a fürtön megkezdődik a gyümölcs szárítása, majd aszalással gyorsítanak rá a folyamatra. Egy kg mazsolához 4-5 kg lédús szőlő szükséges.
Jelentőség, hatások:
A mazsola magas energiatartalmát a benne található cukornak köszönhetjük, ezért fogyókúrában vagy cukorbetegség esetén önmagában egyáltalán nem, rostos ételhez adva (pl. zabkása) is csak nagyon kis mennyiségben fogyasztható. Viszont ha pont a gyors energianyerés a cél, akkor a mazsola sokkal jobb választás, mint mondjuk a szőlőcukor, a csokoládé vagy egy szénsavas üdítőital, hiszen a cukron kívül számos fontos ásványi anyagot is tartalmaz, amelyek közül a kálium kiemelendő.
Felhasználás:
A mazsola képes feldobni a legegyszerűbb kelt tésztákat is, karácsonyi vagy más ünnepi fogásokat. A hétköznapokban fogyaszthatjuk müzliben, gyümölcssalátában, kásában, energiaszeletben, kekszben, de akár joghurtba is keverhetjük.
Nem csak édességeket, de salátákat is különlegesebbé tehetünk pár szem mazsolával.
Összetevők: mazsola* 99,5%,
csomósodásgátló anyag: napraforgóolaj
Jellemzők
laktózmentes Igen
gluténmentes Igen
vegán Igen
cukormentes Nem
hozzáadott cukor nélkül Igen
csökkentett cukortartalmú Nem
alacsony cukortartalmú Nem
bio Igen
per 100 g
kj 1358 kJ
kcal 325 kcal
zsír 0,5 g
ebből telített zsírsavak 0,1 g
szénhidrát 75 g
ebből cukrok 59 g
fehérje 3 g
só 0,03 g
Rólunk mondták eddigi vásárlóink